
Kediniz ya da köpeğiniz mi kayboldu?
Biz hayvanseverlerin en büyük kâbusu, bazen ölümden de beter olduğunu düşündüğümüz şey: Kayıp!
Kayıplarda üzüntümüzü katmerleyen şey, bilinmezliktir. Bilemeyiz aç mı susuz mu, bir yerlerde kapalı mı kaldı, kötülerin eline mi düştü, hastalanıp bir yerlere mi sindi. Tüm bunlar içimizi kemirse de asıl duyduğumuz pişmanlıktır bizi yeyip bitiren. Hayvanımızın bizim ihmalimiz yüzünden kaybolduğunu düşünmenin pişmanlığı. Öyle olmasa da öyledir. Kenarından köşesinden ille de kendimize pay biçeriz. Şöyle yapmasaydım da böyle yapsaydım. Sonu gelmeyen deli pişmanlıklar...
Evet aslında ihmallerimiz de yok değildir.
Yüksek sesten korkan köpeğimizi tasmasız dolaştırmak, gezen kedimize madalyon takmamak, hayvanlarımızı kısırlaştırmamak ( çiftleşme içgüdüsüyle her yıl milyonlarca hayvan kaçıp kaybolur ), sokak bilmeyen kedimiz için cama tel taktırmamak gibi. Liste uzar gider. İhmalimizden ya da değil, diyelim ki kedimiz ya da köpeğimiz kayboldu. Neler yapmalıyız?
Bana bu konuda danışanlara söylediğim ilk şey, zaman geçirmeden ilçe ve büyükşehir barınaklarına bakmalarıdır. Bakmaktan kastım, barınaklara bizzat gidip karantina, revir ve diğer tüm kafeslere tek tek bakmaktır. O kadar önemli ki! Bana danışıp bunu duyunca " yok canım, barınak almamıştır " diyen bir dolu insan, " haklıymışsın " diye geri dönüş yapar. Konu, haklı olup olmamam değil; barınakların hayvan topladığının tartışmasız bir gerçek olduğudur. Ve hiçbiri aman bu tasmalıymış, bu cinsmiş, öbürü de pek ev kedisi / köpeğiymiş demez. Gözünün yaşına bakmaz, tabi ki kedi-köpek bulan " bazı hayvanseverler " de anlaşılması güç hâttâ imkansız bir şekilde tek çözüm olarak oraya postalamayı uygun görürler. Bunu gevrek gevrek anlatıp yazmakta da bir mahsur görmezler. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Kaybolan, kaçan hayvanların tamamına yakının sonu barınaktır. Ondan sonrası da meçhul. 😢
Sokak köpeklerimizden Yağmur'u arama hikâyemizi defalarca anlattım. Elimizde basılı ilanıyla barınak barınak dolaştığımız, son gittiğimiz barınakta ( Tepeören - Yağmur, Moda'dan kayboldu bu arada ) orada olduğu halde olmadığı söylenen, bir kafesin köşesinde şans eseri bulduğumuz Yağmur. Ertesi günü bulsaydık, ölüsünü alacağımız Yağmur. ( Ağustos 2015 paylaşımlarımda görülebilir. )
Sadede gelelim, hayvanınız kaybolduysa;
1. Barınak, barınak; orman, orman; sokak, sokak gezeceksiniz.
2. Çalınmış olma ihtimalini de gözden kaçırmayacaksınız. Tinerci dediğimiz madde kullanan grup çok hayvan çalar, belki sevdiğinden belki başka amaçla bilemem. Dövüştürücü denen insan müsveddeleri, köpeklerine antreman olsun diye çalar yani yem olarak. Satma amaçlı çalanlar da hiç az değildir.
3. Sosyal medyada ilanınızı olabildiğince yayacak ve güncel tutacaksınız. Ayrıca sosyal medyadaki buluntu ilanlarını takip edeceksiniz.
4. El ilanı yapıp, öncelikle veteriner kliniklerine olmak üzere her yere asacaksınız.
5. Özellikle kediler, küçük ve atletik bedenleri sayesinde hiç olmadık yerlere gizlenme kabiliyetine sahiptirler. Araba motoru, motosiklet örtülerinin altı, klima dış ünite arkası, en gıcık olduğunuz komşunuzun evi ☺️, apartman bodrumunda bilumum köşeler, dolap altı-arkası, çatıdaki bacalar ( daha çok teras katlar için ) kısaca yok canım oraya nasıl girecek dediğiniz her deliğe saklanabilirler.
En baştan, önlemlerinizi yüksek seviyede tutacak ve riski en aza indireceksiniz. Sonra da bulmak için çaba göstereceksiniz. Oturduğunuz yerden kaybolan hayvanınızı bulamazsınız. ( Gerekli çabayı göstermeyenlere lafım ).
Tabi ki her türlü önlem ve çabaya rağmen bazen kaybolan hayvan bulunamaz. Onun nasıl can yaktığını iyi bilenlerdenim. 😞 Hiçbir kedinin, köpeğin bilinmeze gitmemesi dileğiyle...
#hayvanhemşiresi #hayvanhemşiresiminevural #kayıpkedi #kayıpköpek #kayıphayvan #kayıphayvanilanı #dogwalker #vetnurse